Verrijkte ketting

Ketting tot op de grond. Tevens is deze lange ketting ‘verrijkt’ met stukjes korte ketting, zodat de varkens met de uiteinden van de kettingen op verschillende hoogtes kunnen spelen. Het uiteinde van de ketting op de vloer is tevens geschikt om op te ‘wroeten’. Het natuurlijke speel- en voedselzoekgedrag van varkens is namelijk ook naar de grond toe gericht.
Deze vorm van hokverrijking betaalt zichzelf waarschijnlijk terug doordat het stress en bijterij (enigszins) vermindert.
Een andere vorm van een ‘verrijkte’ ketting is hetzelfde principe, maar dan een rondlopende ketting (bijvoorbeeld om de horizontale spijlen van de hokafscheiding), waaraan korte stukjes speelketting zijn bevestigd om aan te trekken en/of ringen (of andere voorwerpen) waartegen de varkens kunnen duwen (‘wroeten’), zodat de ketting gaat ronddraaien (en daarbij bijv. geluid maakt of iets anders doet wat interessant is voor het varken, omdat het gedragsfeedback/’controle’ geeft).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/10 (7 votes cast)
Verrijkte ketting, 4.0 out of 10 based on 7 ratings

3 reacties op Verrijkte ketting

 1. geers r schreef:

  te enkelvoudig

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Heleen van de Weerd schreef:

  Kettingen niet goed kauwbaar en hebben zeer lage eetbaarheidsfactor. Het woord ‘verrijkt’is misleidend, want biedt niet veel meer dan een iets groter niveau van manipuleerbaarheid, vergeleken met enkele ketting.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Jan Vogels schreef:

  ik heb in een vleesvarkenshok aan de 7 dwarsbuizen(horizontaal) diverse pvc/tyleen kokers geschoven, gebruiken ze als telraam, kunnen meerdere dieren mee spelen, in 2hokken tegelijk, interactie.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Reacties zijn gesloten.