Speelplein

Op het varkensproefbedrijf in Raalte hebben we in twee hokken ervaringen opgedaan met verschillende hokverrijkingsmaterialen in de buitenuitloop. Boven dit ‘speelplein’ hing een bewakingscamera, niet zozeer om de boel in de gaten te houden, maar om een objectiever beeld te kunnen krijgen van de waarde van de verschillende materialen voor de varkens. We hebben daarbij overigens niet alleen gekeken naar allerlei praktisch toepasbare ‘speeltjes’, maar ook naar verschillende schuurgelegendheden voor het varken, zoals schuurborstels die aan een boomstam waren gemonteerd en schuurstrips.

Onderstaand filmpje dateert van eind 2010 en laat voorlopige resultaten zien van het houtblok met schuurborstels, de lange, verrijkte ketting en twee soorten ballen op het speelgedrag van de varkens:

Voorlopige resultaten (grafieken) van waarnemingen uit 2011 (d.d. 07-09-2011) zijn te zien via deze link

Algemene indrukken tot nu toe:
* De varkens schuurden zich weinig aan de door ons geteste schuurgelegenheden (schuurborstels en zowel horizontale als verticale schuurstrips)
* De varkens speelden opmerkelijk weinig met ballen (in diverse uitvoeringen)
* De varkens speelden veel meer dan verwacht met twee vormen van een lange ‘verrijkte’ ketting (die aan de hokafscheiding hangt, tot op de grond komt en waaraan extra stukjes ketting zijn bevestigd zodat het materiaal rammelt als de varkens ermee spelen en de varkens zowel horizontaal als ‘wroetend’ (naar de grond gericht) kunnen spelen met de uiteinden van de kettingen).
* De varkens lijken een duidelijke voorkeur te hebben voor het ‘wroetend’ spelen met de ‘verrijkte’ kettingen, in vergelijking met het horizontaal ‘bijtend’ spelen.
* Bovenstaande zou betekenen dat de wijze waarop kettingen in veel varkensstallen zijn aangebracht suboptimaal is.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.4/10 (8 votes cast)
Speelplein, 6.4 out of 10 based on 8 ratings

3 reacties op Speelplein

 1. geers r schreef:

  voordeel verschillende keuzemogelijkheden

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 2. Francien de Jonge schreef:

  Tja, je geeft zelf de conclusies al: spelen is goed, maar je moet wel de goeie speeltjes ontwikkelen!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 3. Heleen van de Weerd schreef:

  Variatie aan speeltjes goed., maar niet zulke goede speeltjes op zich.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)

Reacties zijn gesloten.