Welzijnsdosator

De welzijnsdosator is ontwikkeld door Bert van der Aalst (Varkensmuseum ’t Rundal’).
De welzijnsdosator bestaat uit een pvc koker (diameter …. mm, lengte … cm) die verticaal in het hok is opgehangen, en die gevuld wordt met houtkrullen. Onderaan zit een verstelbare klep, zodat het verbruik bijgesteld kan worden door de opening groter of kleiner te maken.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.7/10 (10 votes cast)
Welzijnsdosator, 5.7 out of 10 based on 10 ratings

6 reacties op Welzijnsdosator

 1. Zoals hierboven al staat aangegeven bestaat de dosator uit een PVC-buis van ….. doorsnee. De buis is onder afgesloten met een dop met een gat erin. Het gat is net zo groot als de ketting waarmee hij is opgehangen. De buis wordt gevuld met houtkrullen, wanneer de varkens met de dosator spelen vallen er steeds een paar houtkrullen op de vloer. Hiermee kunnen de varkens spelen,

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Bert schreef:

  Boven de vaste vloer, op snuithoogte zal het eruit peuteren van de houtkrullen en het wroeten van de krullen op de vloer de varkens wel bevallen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. geers r schreef:

  potentiele waarde

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Francien de Jonge schreef:

  Het goeie van het idee is, dat de varkens iets moeten doen voor een beloning (zaagsel) en dat je kan instellen hoeveel en hoe vaak die beloning eruit komt (ik kan uit het verhaal niet helemaal opmaken hoe goed dat te controleren is). Nadeel is dat een pvc-buis niet lekker “voelt” voor een varken (het is niet bijtbaar en niet knauwbaar) en dat varkens (in mijn ervaring) zaagsel lang niet zo belonend vinden als bv stro. Al met al een goed initiatief, vooral in combinatie met andere maatregelen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Hans Spoolder schreef:

  Het is een beetje afhankelijk van de toegankelijkheid van de krullen hoe goed er gebruik van gemaakt wordt. Ik kan me voorstellen dat als ze er vlot krullen uit kunnen halen dat het heel aantrekkelijk is. Maar ook bewerkelijk voor de boer.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Heleen van de Weerd schreef:

  Jammer dat er geen foto beschikbaar is. Het principe klinkt goed, manipuleerbaar en dan kauw/eetbaar materiaal. maar het apparaat moet wel goed werken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Reacties zijn gesloten.