Touw en ketting op vloer

De buitenuitloop van de gespeende biggen heeft aan beide lengte zijden roostervloer. De dichte vloer is een bolle vloer met een ketting erop, hieraan kunnen de biggen wroeten. Als de ketting echter vies is, dan doen de varkens er niks mee. In hokken waar problemen zijn met staarbijten, worden vaten opgehangen of scheepstouw. Scheepstouw is stug en hard, als er knopen ingelegd worden is het moeilijk uit te rafelen. Hierdoor is het een duurzame manier van verrijking dat een uitdaging is voor de varkens en niet snel kapot gaat.
In de hokken van de vleesvarkens zijn diverse manieren van hokverrijking toegepast, namelijk vaten aan touwen, kettingen met hieraan scheepstouw, opgehangen strotouw. Scheepstouw krijgen de varkens moeilijk kapot, strotouw daarentegen kunnen de varkens gemakkelijk kapot maken.

Peter (160311): Ik heb een ketting op de vloer gemonteerd. De vloer wordt er (nog) niet schoner van, ook niet in de nieuwe ronde.
Ik heb ook een lange ketting tot net boven de grond opgehangen (zonder extra schakels). Dat bevalt beter, evenals een jerrycan met stukjes ijzer erin.

Peter (050811):
De jerrycan hangt boven 30-40cm boven de grond aan een touw. Ze kunnen er net bij. Jonge, pas opgelegde biggen spelen ermee, maar ze spelen minder met de jerrycan dan met een korte ketting.
De lange ketting hangt tot ongeveer 10 cm boven de grond. Daar wordt meer mee gespeeld dan met een korte ketting.
Met de vloerketting: spelen de varkens nu meer dan in winter. In de zomer zijn de varkens meer buiten. In de winter wordt de hokbevuiling niet gestopt door de vloerketting.
Mijn vleesvarkens krijgen minimaal 2x per week stro. Dat is meestal halflang, soms gesneden. De gespeende biggen krijgen gehakseld stro. Daarnaast verstrek ik elke dag kuilgras binnen in de stal (omdat mijn stro niet biologisch is).VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.6/10 (11 votes cast)
Touw en ketting op vloer, 5.6 out of 10 based on 11 ratings

4 reacties op Touw en ketting op vloer

 1. Bert schreef:

  Een bijtbaar en uiteindelijk afbreekbaar touw waar meerdere varkens tegelij mee bezig kunnen zijn, zal wel in de smaak vallen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Francien de Jonge schreef:

  Dit zijn best prima verrijkingsmaterialen, vooral omdat het allemaal zo eenvoudig is. Ik zie dat de varkens in het stro zitten en dat is mi overigens de grootste verrijking. De kracht van dit type min of meer eenvoudig te geven verrijking wordt groter naarmate de afwisseling groter is. Dus een groot aantal verschillende designs beschikbaar hebben en dan iedere paar dagen wisselen. Touw vormt misschien een uitzondering: sleuren en trekken aan weerbarstig materiaal is top. Ik weet niet of er in touw geen stoffen zitten die eigenlijk in een (vlees) varken niet voor zouden moeten komen. Is dit gegarandeerd “natuurzuiver”?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Hans Spoolder schreef:

  Binnen kunnen wroeten en buiten een extra speeltje waar meerdere dieren tegelijk mee bezig kunnen. Afbreekbaarheid is belangrijk en houdt het interessant voor de varkens. De ketting, zeker als hij op de vloer ligt, lijkt me wat minder geschikt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Heleen van de Weerd schreef:

  Kettingen niet goed kauwbaar en hebben zeer lage eetbaarheidsfactor, op de vloer wroden ze vies. Dik touw biedt veel meer.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Reacties zijn gesloten.