Tanden d’r in

Tanden d’r in

Tijdens mijn opleiding Dier- en Veehouderij op het CAH heb ik een onderzoek gedaan naar afleidingsmateriaal voor varkens. In een afdeling werden dagelijks wisselende speeltjes verstrekt door een mechanisch ophangsysteem. Voor het onderzoek werden er 12 speeltjes met 1 handbeweging bediend, maar het is goed mogelijk om dit te automatiseren. Met de speeltjes die afgewisseld werden werd iets vaker gespeeld dan met dezelfde speeltjes die niet afgewisseld werden. Dit verschil was niet statistisch signficant doordat ik te weinig metingen kon uitvoeren. Bij de verschillende speeltjes kwam het touw het beste naar voren. Het ging om dik touw. De voordelen waren dat de biggen samen konden spelen door de verschillende strengen van het touw. Het touw ging de hele speenperiode mee, maar heeft als nadeel dat het niet gebruikt kan worden in de volgende ronde doordat het moeilijk schoongemaakt kan worden. In mijn onderzoek heb ik de speelmomenten en de duur hiervan vastgelegd en hieruit conclusies getrokken. Ik denk dat afwisseling van belang is om verveling onder varkens te voorkomen.

Heine Knoop

Materialen in het onderzoek:

Bal
De bal die gebruikt werd in het onderzoek was als het ware een tennisbal aan een touw. Deze bal kan kapot gaan en hierbij kan het varken plastic delen opnemen. Een ander nadeel van het speeltje is dat er maar 1 varken tegelijk mee kan spelen. Een bal is wel kneedbaar waardoor de dieren er als het waren op kunnen ‘knagen’.

Piepspeeltje
Net zoals de bal kan het piepspeeltje kapot gebeten worden, waarbij er kleine plastic onderdelen ontstaan. Bij het piepspeeltje kunnen eventueel twee dieren tegelijk spelen, maar meer niet. Het speeltje is wel gemakkelijk schoon te houden en kneedbaar.

Hout
Wanneer je een zacht soort hout neemt kunnen varkens goed kauwen op hout. Het is een natuurlijk product, waarbij men wel moet oppassen dat het geen hout is wat splintert. Wanneer dat niet het geval is, is het een natuurlijk product wat het dier geen schade toe kan brengen. Of er meer dieren tegelijk mee kunnen spelen is afhankelijk van de vorm en grootte. Hout is moeilijk schoon te houden en zal op langere termijn kunnen slijten / op raken.

Steen
Steen is geen kneedbaar materiaal waardoor de dieren er niet gemakkelijk op kunnen bijten. Afhankelijk van de grootte en vorm kunnen de dieren er samen of alleen mee spelen. Steen is wel gemakkelijk schoon te houden en slijt weinig tot niet.

 Touw
Touw is iets wat de varkens kunnen opeten en kapot maken. Het voordeel is dat touw een natuurlijk product is en opname hiervan niet direct schadelijk zal zijn. Een nadeel is wel dat naast dat het veel product kost, het veel arbeid kost om touwen te vervangen. Touw is ook een product dat moeilijk schoon te maken. Dit betekend dat als er nieuwe dieren in de hokken komen zij in contact komen met eventuele bacteriën van de vorige dieren. Wat betreft hygiëne is touw dan misschien ook niet de beste keuze of men moet de touwen standaard vervangen bij afleveren. Uitgerafeld touw is wel iets waar meerdere varkens tegelijk mee kunnen spelen.

Stro
In het onderzoek is gebruik gemaakt van geperst stro. Stro is een natuurlijk product waar de dieren op kunnen bijten. Het is wel een product wat op gaat en daarom vaak vervangen moet worden. Dit kost arbeid en ook veel stro, daarnaast is stro moeilijk schoon te houden of te maken. Wanneer er nieuwe dieren opgezet worden betekend dit dat het stro vervangen moet worden. Met geperst stro kunnen maximaal twee biggen tegelijk spelen.

Presentatie

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.6/10 (10 votes cast)
Tanden d'r in, 5.6 out of 10 based on 10 ratings

6 reacties op Tanden d’r in

 1. Bert schreef:

  Interessant concept, wel afhankelijk van wat je er in stopt. als ze er aan kunnen wroeten, bijten, eten en het af kunnen breken, leifst met meerdere varkens tegelijk, zal het zeker in de smaak vallen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 2. Francien de Jonge schreef:

  Ik ben het ermee eens dat afwisseling heel belangrijk is. Maar het filmpje geeft de indruk dat er hier sprake is van een routinematige “tombola”van speeltjes. Dat kan genuanceerder! Het ene speeltje haalt zijn kracht uit het feit dat het er iedere dag weer hangt en langzaam door knagen trekken en sleuren uit elkaar getrokken wordt (bepaald soort touw). Andere speeltjes kunnen inderdaad vervangen worden en zijn leuker als ze er net hangen. Maar het feit dat varkens ook behoefte hebben aan controle (zelf kiezen) zou er ook voor pleiten om die afwisseling niet te gek te maken. Dus meer verschillende speeltjes in een hok zorgt ook voor “afwisseling” omdat varken X van het ene speeltje naar het andere kan lopen en dus kan “kiezen” voor het spelmateriaal. Hoe groter het hok hoe meer mogelijkheden voor deze afwisseling. Over de aard van de speeltjes geef je zelf al allerlei informatie maar wat is nou het resultaat van die kennis?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 3. Hans Spoolder schreef:

  Afwisseling is belangrijk, dat houdt het (varkens-)leven enigszins spannend. Wat er aan de touwen komt te hangen is natuurlijk belangrijk, maar het idee van regelmatig even wisselen is goed.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 4. Heleen van de Weerd schreef:

  Mee eens.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 5. Hans Donkers schreef:

  Wel toe te passen maar mogelijk storings gevoelig.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 6. Jan Vogels schreef:

  Kiezelstenen? varkens kauwen graag op kiezelstenen, hoe schoon te houden, of iedere dag aanbieden, na elke ronde, de gaten in de erfverharding mee dichten……

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)

Reacties zijn gesloten.