Sproot

Sproot bestaat uit een standaard dat bevestigd wordt aan de hokafscheiding van de stal. Aan deze standaard kunnen verschillende tegels worden “geregen”. De tegels bestaan uit verschillende materialen zowel eetbaar als oneetbaar. Er zijn tegels met uitsteeksels en tegels met gaten. Bovenop alle tegels ligt een metalen buisje. Zowel de tegels als het buisje kunnen los over de staande buizen van de standaard bewegen. De varkens kunnen de tegels en het buisje omhoog wroeten en de verschillende lagen opeten/vernietigen. Zo is het steeds weer een uitdaging om iets nieuws te ontdekken.

Beatrijs Voorneman

Zie Voorneman, B., Zonderland, J., Kluivers, M., 2011. Sproot hoogst gewaardeerd door varkens. V-focus, juni 2011, 38-39.

Deze inzending is door de jury genomineerd!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.7/10 (12 votes cast)
Sproot, 6.7 out of 10 based on 12 ratings

6 reacties op Sproot

 1. Bert schreef:

  Het hangt natuurlijk af van hoe je het in het hok aanbiedt en wat je tussen de lagen stopt, maar dit concept is echt erg goed. Als varkens door wroeten, bijten, afbreken en gedeltelijk oeten van het materiaal steeds bij een nieuwe laag met ander materiaal komen met daarin iets eetbaars zal dit niet gauw gaan vervelen en kluiven ze het af tot het laatste stuk.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. geers r schreef:

  waardevol op zich

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Francien de Jonge schreef:

  Het mooie van het concept “sproot” zit hem wat mij betreft vooral in de mogelijkheden om verschilledne materialen af te wisselen en te ontwikkelen. Ik denk dat de voerindustrie nog mooie “tegels”zou kunnen ontwikkelen die voedzaam zijn, ruwvoer bevatten, evt toevoegingen en toch goed knauwbaar en bijtbaar zijn. In zo’n opzet kunnen ze makkelijk uitgeprobeerd worden. Mooie innovatie! Niet als enig verrijkingsmateriaal, mar wel als vast element in een set van materialen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Hans Spoolder schreef:

  Afwisseling gecombineerd met bijtbaarheid en eetbaarheid. Een goed concept waarop veel gevarieerd kan worden. Daarbij is het ook nog behoorlijk praktisch. Wat moet zo’n Sproot kosten?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Heleen van de Weerd schreef:

  Interessant. Is het al uitgetest met varkens?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Hans Donkers schreef:

  Eenvoudig te realiseren.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)

Reacties zijn gesloten.