Ruif en touw

231111

Hallo Marc,

Hierbij wat fotos van de hooi ruif en het touw wat op het ogenblik op ons fokbedrijf afdoende werkt om staartbijten tegen te gaan.

De hooiruif is een gebruikt hok waar vroeger mestkonijnen in hebben gezeten. We hebben het hok wat aangepast (gat bovenin wat vergroot i.v.m. vullen) en verstevigd. Dat kost ongeveer 10 minuten per hok\ruif.
We verstrekken er op het ogenblik gedroogd gras is. Dit is aardig warm\heet geweest en daardoor m.i. wat veiliger voor wat betreft diergezondheid. Het is ook erg praktisch om een redelijk handzame baal met veel inhoud te kunnen gebruiken, en het product moet niet te lang zijn vanwege mogelijke verstopping in de mestput. Met een ander product bijv stro zal het ook wel werken maar daar heb ik geen ervaring mee.

Het touw wat we gebruiken komt van een rundveehouder uit de buurt. Het zit om grote ronde of vierkante balen met gras. Het is dus nylon touw wat erg stevig is en daardoor doen de varkens er wel enkele dagen tot een week mee voor ze een bosje op hebben.
Zoals je kunt zien knopen we het aan het plafond of aan de hokinrichting (deze plaats vinden ze duidelijk fijner), en er blijft eigenlijk niets van over. De laatste restjes spuiten we er met de hogedrukreiniger af.

De beide opties kosten weinig: het verstrekken van hooi, een paar euro voor de ruif en 1 to 2 kg product per week. Het touw is gratis, want rundveehouders gooien dat bijna allemaal weg.

De praktijk bij ons is dat we deze materialen gebruiken tot 60/70 kg diergewicht en daarna niet meer, omdat we dan zelden nog problemen zien.

We hebben het dan over fokgelten met 2/3 van hun staart er nog aan. De staart is bij onze fokgelten het enige aandachtspunt, andere verwondingen zijn er niet.
100% Garantie heb je niet, maar wij hebben er heel goede ervaringen mee en als je met producten werkt die niets kosten, zoals het touw, gebruik je het ook makkelijker en vaker.

De problemen met aggressie bij onze gespeende biggen/vleesvarkens zijn gelukkig al weer heel lang geleden opgelost (2007/2008). Wij hadden toen zeer veel last van flank- en oorbeschadigingen. Nadat we alle voor de hand liggende zaken hadden nagekeken en niets hielp, zijn we uiteindelijk van beer veranderd. Daarmee was het probleem bij ons opgelost. Sindsdien hebben we nooit meer oorbeschadiging gehad (tot nu toe).

Ik hoop dat jij en mijn collega’s er hun voordeel mee kunnen doen. We hebben al genoeg zorgen. Als we er op deze manier een paar weg kunnen nemen zou dat mooi zijn.

Succes en de groeten, Wim

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.3/10 (10 votes cast)
Ruif en touw, 6.3 out of 10 based on 10 ratings

4 reacties op Ruif en touw

 1. Bert schreef:

  Hooi zal niet gauw gaan vervelen en de varkens kunnen er met meerdere tegelijk bij. Als je het touw kunt bijten en kauwen en uiteindelijk stuk kunt krijgen zal dit bij de varkens ook wel in de smaak vallen. Iets langer en er kunnen er meerdere tegelijk mee bezig zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Francien de Jonge schreef:

  Een ruif met stro of hooi is altijd top voor de varkens en makkelijk uit te voeren. Van nylon touw vraag ik me altijd af: hoe goed is dat voor een varken en hoe goed is dat voor de mens (komen resten gemetaboliseerd plastic in het vlees terecht???? Kan dat eens onderzocht worden?). Maar vooralsnog: handzaam en effectief

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Hans Spoolder schreef:

  Oplossingen zijn het beste als een varkenshouder ze inderdaad lang vol houdt: ze moeten dus praktisch zijn. Dat lijkt hier goed voor elkaar. Met gras zal de ruif wel werken. Zijn de mazen niet te klein voor lang stro? Het touw wordt goed gebruikt kennelijk!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Heleen van de Weerd schreef:

  Hooiruif prima. Zelfde bedenkingen wat beterft plastic touw, beter is om natuurlijke soorten (dik) touw te gebruiken, maar ja dat kost wat.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Reacties zijn gesloten.