Knabbelpaal en hooimand

Inleiding
Al meer dan 15 jaar zijn wij op ons bedrijf op zoek naar mogelijkheden om het welzijn van de dieren te verbeteren. Sinds 2005 is dat proces toegespitst op de 10 basisbehoeften van varkens, zoals die geformuleerd zijn rond de Comfort Class huisvesting.
Wij zien het voorkomen van oornecrose en staartbijten als een belangrijke indicator voor dierenwelzijn.

Proces
Streven naar en werken aan een hoge diergezondheid zonder gebruik van standaard antibiotica en zorgen voor goede huisvesting (waaronder klimaatregeling) zijn basisvoorwaarden voor het voorkomen van oornecrose en staartbijten.
Oornecrose komt op ons bedrijf niet voor.
Zo’n 15 jaar geleden werd 2/3 van de staart van de pasgeboren biggen gecoupeerd om staartbijten te voorkomen. Door de juiste management maatregelen te nemen (waaronder het juiste verrijkingsmateriaal op het juiste moment) hebben we geleidelijk aan gewerkt naar een situatie waarin nog slechts 1/5 van de staart (zo’n 1.5 cm) wordt gecoupeerd. De krul is daardoor weer terug bij het varken!!! Ook in een huisvestingsvorm van 70 gespeende biggen en 85 vleesvarkens in 1 groep komt staartbijten nagenoeg niet voor.

Uitvoering
Belangrijke pijlers in dit proces zijn de aangeboden verrijkingsmaterialen.
In het kader van de prijsvraag noem ik er 2:
– Mand met hooi bij gespeende biggen, op een leeftijd van 7 tot 11 weken (zie foto).
Dagelijks wordt het hooi opgeschud en bijgevuld. De dieren moeten veel moeite doen om wat hooi te pakken te krijgen maar doen daar hun uiterste best voor. De beloning (een hap hooi) is erg aantrekkelijk. Kosten in aanschaf zijn € 50,- per mand, de mand gaat 3 – 5 jaar mee. Ik gebruik 1 mand voor een groep van 70 gespeende biggen. Jaarkosten in afschrijving en onderhoud per big zijn nihil (13 rondes x 70 biggen x 3 jaar).
– Knabbelpaal van vurenhout. Ik gebruik 2 uitvoeringen. Bij de gespeende biggen hangt de paal aan een ketting losjes in het hok en is aan alle kanten toegankelijk (zie foto). Bij de vleesvarkens staat de paal los in beugels. Daardoor is het erg gemakkelijk om de palen te vervangen.
Een paal kost minder dan 2 Euro per stuk en gaat afhankelijk van de koppel varkens en de versheid van de palen 1 of meerdere rondes mee. Beugels zijn uitgevoerd van rvs en kosten circa € 20,- per hok, maar gaan dan ook 10-tallen jaren mee. De jaarkosten zijn dus ook hier verwaarloosbaar.

Resultaat
Over het resultaat zegt een foto soms meer dan 1000 woorden (zie fotos).

Met vriendelijke groet,
H. van der Vegt
Dalfsen, 23-11-2011

Deze inzending is door de jury genomineerd!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.3/10 (19 votes cast)
Knabbelpaal en hooimand, 8.3 out of 10 based on 19 ratings

6 reacties op Knabbelpaal en hooimand

 1. Bert schreef:

  Hooi zal als wroet- en eetbaar materiaal niet gauw gaan vervelen en door de wijze van aanbieding kunnen er meerere varkens tegelijk bij. De paal is, als het hout niet al te hard is, bijtbaar en afbreekbaar en ook toegankelijk voor meerdere varkens tegelijk. Al met al, zeker in combinatie, erg goed afleidingsmateriaal.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Francien de Jonge schreef:

  Ja, meer dan uitstekend. Zelf ruwvoer uit de mand halen en knagen aan die boomstronk. Jullie zeiden ook: afleiding op het juiste moment. Ik denk dat de kracht van dit soort verrijkingsmateriaal er ook in kan liggen om nu eens het ene en dan weer het andere beschikbaar te stellen. Maar voor de mand met hooi zou ik zeggen: permanent in de stal! Top.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Hans Spoolder schreef:

  Uitstekend. De krul is het beste bewijs dat hokverrijking succes heeft. Dit ziet er goed uit!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Heleen van de Weerd schreef:

  Prima!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. J Nij Bijvank schreef:

  Goed voorbeeld van hoe iets praktisch en betaalbaar ingevuld wordt met juiste dierwelzijnseffect.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Jan Vogels schreef:

  hier zou je ook het hout in een buis kunnen plaatsen, met onderaan een opening van 30 cm, zo wordt het hout geheel opgegeten, en niet middendoor gegeten, zodat er allerlei stukken in het hok (in de Mest, in de voerbak) komen te liggen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.