Ketting en houtklossen

Fam. Hendriksen

Bij de gespeende biggen zijn er als hokverrijking vaten opgehangen. Deze vaten hangen op iets minder dan een meter afstand van de stal. Eerst hingen er emmers, maar deze maakten de biggen te makkelijk kapot. De vaten bevallen goed, maar ter afwisseling kunnen er knikkers of steentjes ingedaan worden. Het geluid dat dit veroorzaakt is interessant voor de varkens. Ook kan het vat gevuld worden met stro, dit is echter bewerkelijk voor de boer. Er moet dan onderin het vat een gleufje gemaakt worden, zodat de biggen er stro uit kunnen trekken, dit is ook interessant voor een varken. In sommige hokken hing er een vat voor de deur, dit belemmerde het naar buiten gaan voor de biggen, daarom hebben we deze vaten verhangen. Misschien moeten we de vaten een kleurtje geven. Een voordeel van witte vaten is dat men goed kan zien of de vaten vuil zijn. Dit is belangrijk bij de ontsmetting van de stal. Een ander voordeel is dat de vaten goedkoop zijn.

Een varken kan niet zweten, in de natuur gaan varkens bij hitte zoelen in de grond en creëren zo een modderbad. Varkens gehouden in een stal beschikken niet over deze mogelijkheid. Daarom is in de uitloop van de gespeende biggen en vleesvarkens tot 50 kg een douche gecreëerd, deze wordt als het erg warm is gebruikt als verkoeling. Hiermee wordt ook het mestgedrag gestuurd. De douche hebben we al volop gebruikt deze zomer.

Bij de vleesvarken hingen er in eerste instantie laag gespannen kettingen, zonder iets eraan. Aan de kettingen zat mest, hierdoor is het voor het varken niet lekker om eraan te kluiven. Om de kettingen toch interessant te maken voor de varkens, zijn er aan iedere ketting 2 houten klossen gehangen. Dit zijn houten stammen van een boom die in de breedte doorboord zijn. De klossen kunnen over de gehele lengte verschuiven. Het is een duurzame manier van hokverrijking, want doordat de klossen gemakkelijk verschuiven, krijgen de varkens ze moeilijk kapot. Op dit moment denkt men erover om meer klossen eraan te hangen, omdat de varkens het duidelijk interessant vinden. Met 4 of 5 klossen eraan kunnen meer varkens tegelijk er mee spelen.

Oude situatie: Kettingen zonder klossen

Nieuwe situatie: Ketting met 2 houten klossen eraan. (Deze foto is gemaakt bij zeer regenachtig weer).

In een paar vleesvarkenshokken zijn kettingen op de grond vast geboord. Dit is gedaan op plaatsen waar men tegen wil gaan dat de varkens er mesten. Er is duidelijk te zien dat rondom de kettingen minder gemest wordt. De varkens kunnen met de kettingen wroeten en erop kauwen, dit vinden de varkens erg prettig.

231111: De foto hierboven heb ik net nog even gemaakt. Qua belichting is hij niet zo goed maar je ziet dat ze er ook ’s avonds mee spelen. We hebben ze vandaag bij de vleesvarkens tot 50 kg in de (binnen) hokken gehangen. Er is daar een plek waar ze het nat maken. Men zegt waar onrust is daar bevuilen ze de boel niet. Het helpt dus misschien van twee kanten. Er is afleiding en we houden het binnen schoon. (We hebben ze ook in de kleur rood).

De andere foto’s geven aardig weer hoe het er uitziet bij ons. Ondanks dat we om de dag de buitenuitlopen schoonvegen blijft het soms toch een modderboel, vooral als het geregend heeft. Dit vind ik jammer.

De houten klossen zijn van onze eigen eiken die we mochten kappen afgelopen zomer. Met de aanschaf van nieuw houtgereedschap hebben we de klossen doorboord. Het is de bedoeling dat we meer vormen proberen te creëren zodat we meer speelgoed aan de kettingen kunnen hangen. Hierover zijn we in gesprek met een houtkunstenaar. We weten namelijk niet wat precies nodig is om het hout goed en veilig te kunnen bewerken.

In de witte vaten bij de gespeende biggen zitten inmiddels knikkers.

Bij onze dragende zeugen hebben wij al vanaf het begin een borstel hangen. Deze kan niet draaien maar ze hebben nog nooit geprobeerd hem te slopen.

In de vleesvarkensstal hangen vanaf het begin al ballen aan een ketting. Rond deze ballen is en blijft het vrij droog.

Wat betreft de kettingen op de grond, we merken dat ze het minder bevuilen maar het blijft toch niet helemaal schoon. Het wisselt soms per groep varkens die er op dat moment in de stal zitten.

Wat jammer dat er zo weinig inzendingen zijn. Wij als gezin zullen zeker blijven onderzoeken wat de varkens leuk vinden en wat veilig voor ze is zodat de tijd die ze leven aangenaam is. Bedankt dat jullie daar ook aan meewerken.

Met vriendelijke groeten,

Marianne Hendriksen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.9/10 (11 votes cast)
Ketting en houtklossen, 5.9 out of 10 based on 11 ratings

4 reacties op Ketting en houtklossen

 1. Francien de Jonge schreef:

  Deze hokverrijkingen zijn werkzaam en handig voor de boer en ook leuk voor het varken. De klossen met hout zijn uitstekend, omdat varkens het heerlijk vinden om te knauwen, te knagen, te trekken en te sleuren. je zegt dat het handig is dat de klossen aan de ketting hangen omdat de varkens ze dan moeilijk te pakken krijgen. Daar zit iets in, maar het is ook jammer van het materiaal omdat juist hout zo goed is om aan te knagen. Kan je niet accepteren dat ze het hout opknagen en gewoon heel veel houten klossen maken uit je mooie omgehakte eik? Ook vraag ik me af of het goed is voor een varken om steeds boven zijn/haar hoofd te happen naar de kooiverrijking. Misschien is het toch beter het hout iets lager te hangen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Hans Spoolder schreef:

  Bijten en kauwen doen ze graag. Het materiaal hangt wellicht wat hoog, zo op het eerste gezicht. Maar, hier spelen ze vast mee!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Heleen van de Weerd schreef:

  De schuivende houtklossen zijn goed manipuleerbaar, maar ze kunne inderdaad beter wat lager hangen en afwisselen met dikke en dunne stukken hout zodat ze kunnen bijten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Hans Donkers schreef:

  Varkens kunnen het hout mogelijk wat moeilijker pakken omdat het los zit.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Reacties zijn gesloten.