Hout aan lange ketting

Bas (231111):
Ik heb inmiddels nog meer jerrycans gemaakt met hooi/kuilvoer erin, omdat de varkens hier toch constant mee bezig zijn om het voer eruit te trekken. Het geeft de dieren afleiding en bevrediging dat hun inspanning wordt beloond.

Bas (290811):
Ik heb een liksteen (van Schippers) opgehangen, 60-70 cm van de grond (omdat ik bang ben dat anders de zware mestvarkens erop springen en de boel afbreken). De zware varkens waren er een paar dagen mee bezig. Daarna keken ze niet meer naar de liksteen om. We zijn nu halverwege de 2e ronde en de liksteen is half weg. De liksteen bevalt minder dan ik aanvankelijk had verwacht.
Ik ben erg te spreken over de jerrycan/hooiruif (bus van 25 liter) die ik gebruik om staartbijten tegen te gaan. Daarin heb ik onderin 2 gaten gemaakt. Eerst had ik wat kleinere gaten gemaakt (12 bij 5 cm), maar die heb ik later wat groter gemaakt, en dat bevalt beter. De gaten zijn nu ongeveer 12 cm breed en 10 cm hoog. Ik vul de jerrycan elke 2 dagen met een handvol hooi. De jerrycan hangt aan een ketting die van de gording hangt en die ik van hok naar hok kan verplaatsen in geval van bijterij. Ik kan ook de hoogte verstellen. Ik zorg ervoor de varkens horizontaal met de snuit bij de gaten kunnen waar het hooi uitsteekt (iets van 30cm hoog bij jonge vleesvarkens van 30 kg). Eerder heb ik wel hooi verstrekt in het stro in de stal, maar dat was geen succes, omdat het snel onder het stro verdwijnt.
De jerrycans/hooiruiven helpen goed bij bijterij, mits het nog niet te erg is, bijv. wanneer bijterij een beetje sluimert en er bijv. nog slechts een eerste rood puntje te zien is. Het blijft wel belangrijk om een kwartier of zo de tijd te nemen om de bijter te vinden en uit het hok te halen. Die zet ik dan in de ziekenboeg.
Hout: Via m’n werk kan ik redelijk gemakkelijk aan hout komen. Ik heb eerst eikenhoutenstammen gebruikt van 1m lang en ongeveer 15cm dik. Die bleken te hard en te dik te zijn (maar lijken niet te splinteren). Nu gebruik ik linde- en wilgenhout (1m bij 5-10 cm in doorsnede). Dat hout is wat zachter. De stammen hangen aan een lange ketting die midden in de hokken hangt en tot ongeveer 10cm boven de grond komt. De varkens zijn er 4-6 dagen mee bezig. Ik boor vooraf een gat op ongeveer 80cm door het hout en laat 8-9 schakels van het uiteinde van de ketting vrij, zodat de varkens daar ook nog mee kunnen blijven spelen als er hout aan zit (maar ze zijn vooral met het hout bezig). Het vervangen van het hout gaat vrij gemakkelijk. De schors wordt er snel vanaf gegeten. Het hout gebruik ik niet om staartbijten tegen te gaan. Het speelmateriaal hang ik het liefste midden in het hok, omdat er dan minder verstoring van het lig- en mestgedrag kan optreden.
Wanneer ik de verschillende materialen op een rijtje zet, dan vind ik de liksteen het minst goed, daarna de ketting zonder hout, dan de ketting met eikenhout, dan het wilg-/lindehout en als beste de jerrycan/hooiruif. Maar die laaste gebruik ik alleen in de behandeling van hokken met bijterij. Het maakt niet zoveel uit of het linde- of wilgenhout is. De dikte is wel belangrijk. Als de doorsnede maar 5 cm is, dan is het hout in een week weg.
Sinds kort geef ik ook wel valappels aan de varkens, ’s avonds na het eten. Daar zijn ze dol op. Na een paar dagen weten de varkens precies wanneer ik er met de appels aankom. Opmerkelijk is dat ik op dat moment veel vaker beginend staartbijten opmerk dan ’s ochtends.

290311: Sinds kort heb ik ook linden- en kersenhout in een paar hokken opgehangen om te zien of dat beter bevalt dan eikenhout. In een hok had een varken vorige week aan de eind v/d middag iets bloed aan de staart. Hier heb ik gelijk een stuk kersenhout aan de ketting gedaan. Twee dagen wordt hier erg intensief mee gespeeld, en het staatbijten is tot nu toe wel over.

150311 & 290311: Eikenhout aan de ketting op de uitloop vastgemaakt (zie foto’s). De schors wordt er snel afgebeten. De kern van het eikenhout is te hard. Daar kunnen ze nog weinig mee als de diameter te groot is. Een diameter van 5-10 cm lijkt te volstaan. Daarin kunnen ze goed bijten. Na ongeveer 10 dagen zijn de stukken gehalveerd. Ik had voorheel al kettingen in de uitloop hangen. De varkens spelen er regelmatig mee en bezoekers zijn er positief over.

8. Hout overzicht (BasK 170311)
8. Hout overzicht (BasK 170311)

7. Hout aan ketting - detail (BasK 170311)
7. Hout aan ketting – detail (BasK 170311)

6. Varken bijt in hout (BasK 170311)
6. Varken bijt in hout (BasK 170311)

5. Uitloop met hout aan ketting overzicht (BasK 170311)
5. Uitloop met hout aan ketting overzicht (BasK 170311)

150311: Ik heb ook in een hok met staartbijten een grote jerrycan opgehangen met een gat erin waar ruwvoer uit te halen is. De jerrycan bevalt goed. Het zou wenselijk zijn wanneer de grootte van de opening op een of ander manier verstelbaar zou zijn (wat groter dan op de foto), maar ze vinden het interessant.

4. Jerrycan met ruwvoer (BasK 170311)
4. Jerrycan met ruwvoer (BasK 170311)

290311: De liksteen hangt er nu 2 weken in. Wordt wel gebruikt. Ik heb het idee dat hij iets te hoog hangt, maar de varkens groeien nog en dan kunnen ze er vanzelf beter bij. De liksteen heeft nu 75% van de orginele grootte. De foto’s zijn van 150311.

3. Liksteen in gebruik (BasK 170311)
3. Liksteen in gebruik (BasK 170311)

2. Varken neust liksteen (BasK 170311)
2. Varken neust liksteen (BasK 170311)

1. Liksteen en ruif (BasK 170311)
1. Liksteen en ruif (BasK 170311)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (11 votes cast)
Hout aan lange ketting, 5.5 out of 10 based on 11 ratings

7 reacties op Hout aan lange ketting

 1. Bert schreef:

  Als het hout een beetje zacht is is het bijtbaar, afbreekbaar en kunnen er meerdere varkens tegelijk mee spelen. Lijkt mij als afleidingsmateriaal redelij te scoren.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 2. Francien de Jonge schreef:

  Hout is altijd heerlijk voor varkens om aan te bijten en te knauwen. Dat geldt ook voor stro of hooi uit de jerrycan. Maar 1 hand hooi per 2 dagen voor zoveel varkens is veel te weinig voor dieren die zelf niet op stro of hooi gehuisvest zijn (karig. kennelijk hebben ze al genoeg stro (ik begrijp dat jouw varkens wel op stro gehuisvest zijn). Dan zou je gewoon veel meer jerrycans moeten ophangen waar dus ook meer varkens plezier van hebben.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 3. Hans Spoolder schreef:

  Volgens mij kunnen ze hier prima op kauwen. Ik vraag me af of zo’n stok voldoende vervormbaar is, maar gebruiken zullen ze ‘m ongetwijfeld. Splintert het niet?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 4. Heleen van de Weerd schreef:

  De liksteen biedt niet zoveel, de houtbalk wel en de jerrycan met stro in principe ook, maar de stro-flow (het komt er niet uit, of alles komt tegelijk?) zal wel een probleem zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 5. Hans Donkers schreef:

  Praktisch, lang hout nodigt meerdere varkens uit ervan gebruik te maken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 6. Annechien ten Have Mellema schreef:

  Ik denk dat de jerrycan met stro leuk is voor varkens, omdat ze het stro eruit moeten trekken. Er gebeurt iets nieuws. Ze moeten ervoor werken. Voldoet aan de criteria.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +2 (from 2 votes)
 7. Annechien ten Have Mellema schreef:

  Jerrycan met stro is wel meer werk voor de varkenshouder…. Dus de jerrycan moet eenvoudig te vullen zijn. Maar een dergelijk systeem uitwerken is wel een optie.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 2 votes)

Reacties zijn gesloten.