Borstel voor zeugen en touw op rol

Hier vind je bijdragen van JanO. Het getal bij de foto’s geeft de datum weer (dag, maand, jaartal).

Jan: Ik experimenteer met een automatische schuurborstel, hout aan een ketting, een vloerketting, ruif en touw.

Jan (240811):

In 1 hok heb ik een ketting op de grond liggen. Daar wordt wel mee gespeeld, maar het helpt niet voor hygiene (om de vloer schoon te houden). Er zijn geen aanwijzingen voor dat de varkens er nadeel van zouden hebben door kreupelheid of zo. Het is weer wat extra’s voor de varkens en de vloerketting is erg gemakkelijk aan te brengen.

De schuurborstel voor de zeugen wordt nog prima gebruikt. De zeugen hebben de borstel zelfs een keer bijna van de muur gebroken.

We hebben ook een paar ruiven gemaakt en geven nu ook sisal touw (zie foto’s). Het touw raast er doorheen.

Hokverrijking van de buitenuitloop is afhankelijk van wat er in de stal al aan stro wordt verstrekt. Daarin zit de nodige variatie tussen bedrijven, en als dat goed is (voldoende frequent, lang stro van goede kwaliteit), dan zijn de speeltjes buiten van minder groot belang, maar ze voegen ook dan nog steeds wel wat extra’s toe. Afleiding hangt ook af van de inrichting van de uitloop. Sommige boeren hebben een volledig roostervloer op de uitloop. Daar ben ik geen voorstander van. Afleidingsmateriaal kan ook belangrijk zijn voor het publiek. Misschien moeten we informatiebordjes maken bij de hokken met uitleg over de aanwezige hokverrijking.

11. Touw, ruif en hout aan ketting (JanO 260811)

10. Touw, ketting, ruif en hout (JanO 260811)

190511: Afgelopen maandag houtjes verwisseld. Ze waren flink afgekloven (zie foto’s). Laatst heb ik nog wel even naar een haspel gezocht voor het verstrekken van het touw, maar nog niet gevonden.

9. Ketting met klein stukje hout er nog aan (JanO 240511)

8. Ketting zonder hout (JanO 240511)

7. Afgekloven houtjes (JanO 240511)

230311: Ik heb een grote bol van 100 kg touw gekocht. Zoek nog naar een geschikte manier om het aan de varkens te verstrekken. Iets van tweedehands haspels, of zo.

06-03-11: Ik heb een koeienborstel (roterende borstel die om het varken heen gaat) opgehangen bij de zeugen sinds een aantal maanden. In het begin werd er niet veel gebruik van gemaakt, maar dat nam toe in de loop van de tijd. Blijkbaar moeten de varkens er aan wennen. Ze bijten er niet in omdat de borstel roteert. Zo’n borstel is vrij prijzig, maar bevalt tot nu toe goed.


6. Motor van de zeugenborstel (JanO 060311)


5. Zeug borstelt zich achter het oor (JanO 060311)

Marc (060311, Foto 4 & 5): Prachtig zo’n ‘wasstraat’ voor varkens! Die zou in de buitenuitloop ook zeker niet misstaan.


4. Zeug laat zich de flank borstelen (JanO 060311)

JanO (060311): De houten klossen aan de kettingen worden heel veel gebruikt en afgeknaagd. De klossen zitten er amper een maand aan en zijn al bijna versleten.

230311: Het hout gaat snel. Ik heb roestvrijstalen bouten gebruikt die minder slijten en gemakkelijker hergebruikt kunnen worden.


3. Varkens op de buitenuitloop met kettingen en hout aan de muur (JanO 060311)

Marc (060311, Foto 3): De houtklossen zijn zo opgehangen dat de varkens nu overal langs stalmuur bezigheid hebben. Zorg wel dat er een rustige mesthoek overblijft.

Marc (060311, Foto 2) : Aan het hout aan de kettingen is goed te zien dat de varkens er ‘werk van maken’. Aandachtspunten voor verdere innovatie zijn o.a. een handige manier om de houtklossen te verwisselen en het verlengen van de levensduur (zonder afname van speelplezier). Voor dat laatste zou je kunnen overwegen om te zorgen voor 1 of 2 kettinguiteinden die langs de houtklossen hangen. De varkens kunnen dan behalve op het hout ook op de ketting bijten.


2. Hout aan ketting – close-up (JanO 060311)

JanO (060311): Er wordt veel gespeeld met de ketting op de vloer. Het is nog even afwachten of de vloer ook schoon wordt gehouden.


1. Ketting op de vloer (JanO 060311)

Marc (060311, Foto 1): Vloerketting: Met deze uitvoering is enige waakzaamheid op eventuele kreupelheden geboden. De kans daarop zal o.a. afhangen van de preciese locatie (bijv. of de ketting in ‘de loop’ uit de stalopening ligt).

Marc (060311, Foto 1): Vloerketting: Ik ben benieuwd hoeveel de varkens met deze ketting op de vloer spelen. Eerder vergeleek ik een soortgelijk stukje ketting op de vloer (ongeveer 40 cm lang, vastgemaakt aan de spijlen van de hokafscheiding waardoor de ketting ook op en neer bewogen kon worden) met de lange ‘verrijkte’ ‘Brackeketting’ (zie het filmpje op de pagina ‘Bio’ van deze site onder ‘Ad a. Spelen’). Toen speelden de varkens meer met de verrijkte ketting, maar dat zegt lang niet alles. Misschien is deze uitvoering (van JanO) wel beter.

Deze inzending is door de jury genomineerd!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.8/10 (15 votes cast)
Borstel voor zeugen en touw op rol, 6.8 out of 10 based on 15 ratings

6 reacties op Borstel voor zeugen en touw op rol

 1. Bert van den Berg schreef:

  Een schuurborstel is huidverzorging geen wroetmateriaal. Een ruif met stro of hooi is wel goed wroetmateriaal. Bij touw en hout hangt er vanaf of het varken het stuk kan krijgen wil het aantrekkelijk zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 2. Francien de Jonge schreef:

  Geweldig! Die schuurborstel is heel mooi. Ik kan niet goed beoordelen of hij zo ontworpen is dat de varkens er veel gebruik van (kunnen) maken, maar het principe dat varkens zelf kunnen kiezen om geborsteld te worden is uitstekend. Borstelen hoeft ook niet altijd, maar wel regelmatig. Ik verwacht dan ook niet veel competitie tussen de varkens (klopt dat?) maar wel een grote motivatie om eens per dag geborsteld te worden. Permanent plaatsen in iedere stal in Nederland.

  Verder ben ik het met het verhaal eens over stro en afwisseling. Hout is heel goed om aan te knagen. Welk hout gebruik je? Ik zie dat je heel veel kettingen met hout en heel veel touwen hebt opgehangen. Ook dat is goed, want je ziet (uit ervaring) dat er bijna geen eind komt aan de motivatie van varkens om te kagen en knauwen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 3. Hans Spoolder schreef:

  Deze dieren krijgen een arsenaal aan speeltjes. Prima, want variatie is belangrijk. De borstel verrijkt het hok, en vervult een belangrijke functie (anders gebruikten de dieren hem niet), maar is wat ‘lastig’ om te kauwen/snuffelen etc. Het oprollen van het touw is een slimmigheidje waar anderen ook wat aan kunnen hebben!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 4. Heleen van de Weerd schreef:

  Variatie in aangeboden material is goed. Die borstel is super!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 5. Annechien ten Have Mellema schreef:

  Een touw op een rol is een goed idee. Ik kan op deze plaatjes niet goed zien hoe het werkt? Zou graag zien hoe het ‘rolsysteem’ werkt?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 6. Jan Vogels schreef:

  Er is flink geëxperimenteerd zie ik!
  Tip:
  Je zou een rol touw in een emmer bovenop een duimse buis kunnen bevestigen, en dan het touw door de duimse buis eronder uit laten steken (20 cm) dit zorgt ervoor dat ze niet hele stukken touw rafelen. En je kan dan elke dag het touw een stukje laten zakken, als het opgegeten is. De buis kan dan bevestigd aan de hokinrichting.
  zo voorkom je ook dat het touw achter het oornummer blijft haken. (heb ik al eens meegemaakt)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)

Reacties zijn gesloten.