Prijsvraag

De prijsvraag was bedoeld als stimulans voor varkenshouders om beter verrijkingsmateriaal voor varkens te ontwikkelen.

Criteria
Goed verrijkingsmateriaal levert een duidelijk positieve bijdrage aan het welzijn van de varkens en is praktisch goed in te passen in de bedrijfsvoering. Het is betaalbaar en kost niet teveel arbeid. Daarnaast moet goed hokverrijkingsmateriaal ook aan een aantal andere randvoorwaarden voldoen. Het mag bijvoorbeeld niet schadelijk zijn voor het varken, de volksgezondheid of het milieu. Afhankelijk van het bedrijfstype (biologisch, gangbaar) en de diercategorie worden er andere eisen aan goed hokverrijkingsmateriaal gesteld. Jonge dieren hebben bijvoorbeeld meer behoefte aan speelmateriaal, terwijl kraamzeugen vooral nestbouwgelegenheid nodig hebben. Biologische varkens hebben al stro, extra leefruimte en uitloop naar buiten. Toch is extra hokverrijking, met name in de buitenuitloop, ook voor biologische varkens wenselijk (Ruis et al., 2010). Vanwege de verschillende randvoorwaarden is het niet gemakkelijk om goed hokverrijkingsmateriaal te ontwikkelen. Daarom wilden we varkenshouders ook aanmoedigen om samen te werken en ervaringen uit te wisselen. Stagaires zouden daarbij behulpzaam kunnen zijn, evenals adviezen van erfgangers zoals dierenarten en voorlichters. Ook stalinrichters en voerleveranciers kunnen een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld door mee te denken en te doen, en via sponsoring. Met de prijsvraag wilden we dus niet alleen individuele, nieuwe initiatieven belonen, maar ook onderlinge samenwerking en doorontwikkeling van bestaande materialen. Ook negatieve ervaringen met hokverrijking komen in aanmerking voor een prijs wanneer ze een bijdrage leveren aan het verbeteren van hokverrijking. Wanneer afleidingsmateriaal, bijvoorbeeld, aantrekkelijk lijkt voor boeren of burgers, maar in feite niet goed is voor het welzijn van de varkens, dan is het belangrijk dat die kennis wordt gedeeld zodat anderen niet in dezelfde valkuil stappen.

Data
Deelname aan de prijsvraag is niet meer mogelijk.

Bonte Bentheimer kijkt je aan met z'n wroetschijf

 

Achtergrondinformatie – Prijsvraag
Speelgoed waar varkens wel blij van worden – Varkenshouder Van der Vergt en onderzoeker Bracke over de (‘verrijkte’) ketting en de knabbelpaal (Artikel in Veehouder & Dierenarts van juni 2011)
Denen niet bang voor stro (Artikel in Varkens – Vakblad voor de varkenshouderij, mei, 2011
Ideeën gevraagd voor de buitenuitloop van biologische varkens (Oproep op BioKennis.nl)

‘Paarlen voor de zwijnen‘ is een prijsvraag die een aantal jaren geleden werd uitgeschreven voor kunstenaars en industrieel ontwerpers. Het filmpje laat daar wat van zien. De uitdaging van de huidige prijsvraag is vooral het ontwikkelen van praktisch bruikbare vormen van hokverrijking voor varkens.

 

 

Elders op deze site kun je meer informatie vinden, bijv. bij ‘

Info, Waarom hokverrijking? en INO.

N.B. Zie ook de disclaimer).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Prijsvraag, 10.0 out of 10 based on 1 rating

1 Reactie naar Prijsvraag

 1. Van den branden bert schreef:

  Ik, Bert vdb ben een varkenshouder uit Beveren-waas (Belgie).
  Samen met mijn schoonvader heb ik enkele jaren onderzoek gedaan naar varkenssspeelgoed voor mijn bedrijf. Na enkele jaren van onderzoek hebben wij de sika op de markt gebracht. Doch in eigen beheer en zonder steun van firma’s is dit bijna onbegonnen werk. Daarom reageer ik nu op uw oproep in de boerderij.

  Ook eens kijken op youtube bij varkensspeelgoedjes

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 3 votes)

Reacties zijn gesloten.