Gereedschapskist

In onze ‘gereedschapskist’ om bijterij terug te dringen zitten de volgende ‘instrumenten’: Inleidende brief, Wondencheck, Stalkaart, Bedrijfsrisicoanalyse, Bedrijfsgeschiedenis, SOP met huidige aanpak van bijterij, Aanbevelingen, Plan van aanpak, Resultaatmeting, Documentatie en communicatie en Evaluatie. De aanpak is primair opgesteld voor gangbare varkensbedrijven. Een verslag van overleg over de aspecten waarmee op biologische bedrijven rekening gehouden moet worden is hier te vinden (deze informatie is nog vertrouwelijk en daarom afgeschermd met een wachtwoord). Overigens zitten ook de formulieren hieronder nog in een proces van aanscherping en evaluatie. Bij aanhoudende problemen met bijterij adviseren wij u om contact op te nemen met uw dierenarts en andere inhoudelijk deskundigen zoals voer-, klimaats- en gedragsdeskundigen.

* Brief aan de dierenarts/bedrijfsbegeleider
* Wondencheck om bijterij in klassen/cijfers te kunnen uitdrukken
* Stalkaart om een inventarisatie te maken van de omvang van de actuele problemen met bijterij op het bedrijf.
* Bedrijfsrisicoanalyse om een inventarisatie te maken van de risicofactoren die op het bedrijf aanwezig zijn waardoor mogelijk de problemen met bijterij ontstaan en waarmee een plan van aanpak kan worden opgesteld. Opmerking: het bedrijfsrisicoanalyseformulier is niet wetenschappelijk gevalideerd. Het is bedoelt als (vereenvoudigd) hulpmiddel om het eigen denkproces over oorzaken en oplossingrichtingen te ondersteunen.
* Bedrijfsgeschiedenis om inzage te krijgen in de maatregelen die in het verleden genomen zijn om het probleem op te lossen. Deze wordt gemaakt aan de hand van het bedrijfsrisicoanalyseformulier (zie boven) en de lijst met aanbevelingen (zie onder).
* SOP (standard operating procedure), i.e. een beschrijving van hoe op dit moment bijterij wordt voorkomen (preventief) en hoe het wordt behandeld (curatief).
* Richtlijnen voor het opstellen van een plan van aanpak (PvA) om bijterij terug te dringen (preventief en/of curatief)
* Aanbevelingen voor beter hokverrijkingsmateriaal en het doorvoeren van aanpassingen om de aanpak van bijterij te optimaliseren (zie ook de documentatie onder ‘bijterij’ in de informatiemap, en met name ook de engelstalige WebHAT)
* Resultaatmeting. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de wondencheck en de stalkaart (zie boven)
* Documentatie- en communicatieadvies. Dit is van belang om ervoor te zorgen dat collega varkenshouders van elkaar kunnen leren om problemen met bijterij op te lossen, en om te voldoen aan de wettelijke eis die stelt dat varkensstaarten slechts dan gecoupeerd mogen worden wanneer gebleken is dat anders ernstige problemen met bijterij ontstaan ondanks het feit dat tekortkomingen in huisvesting en management zijn aangepakt.
* Evaluatie: het is belangrijk om periodiek te evalueren of de aanpak resultaat heeft gehad en hoe het proces verder (ook ten behoeven van anderen) geoptimaliseerd kan worden.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.