Gangbaar

Via de pagina’s onder deze (hoofd-)pagina ondersteunden we varkenshouders en hun begeleiders, zoals dierenartsen en voorlichters, om zelf of samen met anderen problemen met bijterij op te lossen. Dit gebeurde vanuit het project ‘Verantwoord omgaan met varkensstaarten’ (voor vervolgprojecten zie o.a. FareWellDock en CAWA). Bijterij is een vorm van abnormaal gedrag waarbij het ene varken het andere beschadigt door te gaan bijten in de staarten, oren, flanken of poten van hokgenoten. Bijterij, en alles wat daarmee samenhangt, is een kardinaal welzijnsprobleem van gespeende biggen, vleesvarkens en opfokgelten in de varkenshouderij.
Doelen van het project zijn:
* Wetenschappelijke kennis over bijterij generen en verpreiden over staartbijten en andere vormen van bijterij, zowel ten aanzien van preventie als behandeling.
* Hulpmiddelen ontwikkelen voor varkenshouders om zoveel mogelijk zelfstandig problemen met bijterij op te lossen.
* De noodzaak tot het couperen van varkensstaarten verminderen, met als uiteindelijk doel (van EL&I) dat uiterlijk in 2023 geen ingrepen zoals staartcouperen en tandenknippen meer plaatsvinden in de gangbare varkenshouderij. De gehele Nederlandse veehouderij moet dan integraal duurzaam en maatschappelijk geaccepteerd zijn.
Onder ‘gereedschapskist’ vindt u meer informatie over hulpmiddelen om bijterij terug te dringen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

1 Reactie naar Gangbaar

 1. Marc schreef:

  Deze reactie kreeg ik binnen van een reguliere varkenshouder. Hij verwoordt hoe het onderwerp ‘stoppen met couperen’ leeft binnen de varkenshouderij:

  “Toevallig vanmorgen met de koffie over dit onderwerp gesproken met het personeel. De conclusie was dat we het nog niet zien zitten om te stoppen met couperen van de staarten ondanks alle speeltje’s die er zijn op de markt.
  We zijn toch bang voor staartenbijten. Dan moet eerst het voer beter worden, maar dan wordt het voer nog duurder. Hoe zit het met de andere EU landen en nu de bedreiging van Brazilie?
  En als er maar iets rauw is aan de staart neemt de transporteur het varken al niet meer mee i.v.m. mogelijke bekeuringen van transporteur, handelaar en boer. Als dit eerst eens allemaal wordt opgelost dan krijg je veel meer bereidheid onder de boeren om het te proberen.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Reacties zijn gesloten.