Hokverrijking voor kippen (en varkens)

Verenpikken bij kippen is een vorm van beschadigend en abnormaal gedrag dat duidelijk overeenkomsten vertoont met staartbijten bij varkens. Zowel verenpikken als staartbijten zijn vooral het gevolg van verveling, en, meer in het bijzonder, van een chronisch onvermogen om natuurlijk, soort-specifiek voedselzoekgedrag uit te voeren, dus scharrelen (en pikken) bij kippen en wroeten (en bijten) bij varkens.

Voor varkens is het nodige speelmateriaal op de markt. Voor kippen is dit echter nauwelijks of niet het geval.

Er was ooit een kippenspeeltje op de markt, dat in kooien werd opgehangen. Dat ding zou wetenschappelijk ontwikkeld zijn. Het is toen in een ander wetenschappelijk onderzoek vergeleken met een simpel belletje in de kooi en dat werkte net zo goed. 

Pluimveehouders hangen soms oude CD’s aan touwtjes op, of flessen halfvol met water. In tijden van ophokplicht hebben pluimveehouders ook andere dingen uitgetest, zoals lekcupjes van drinknippels in het strooisel gooien, gekleurde voetballen, piepschuim, etc. Echter, alles wat niet eetbaar of afbreekbaar is werkt even en dan is de aandacht weg.

Speelgoed werkt niet, dus geen plastic pikapparaatjes e.d.

Touwtjes werken echter wel als speeltje, zowel los als in bosjes. Ze zijn echter tamelijk snel weg (vooral bij leghennen), en als ze niet goed worden vastgemaakt kunnen ongelukken ontstaan, zoals kippen die de touwtjes proberen door te slikken. Kippen bleken overigens meer geinteresseerd te zijn in witte of gele touwtjes dan in groene, blauwe of rode touwtjes. Touwtjes blijven werken mits goed opgehangen en zolang als ze er nog zijn, en mits ze regelmatig ververst worden. Bosjes touw die regelematig ververst worden kunnen verenpikken tegengaan.

Het beste speelmateriaal voor kippen is ruwvoer en soortgelijke materialen die pikbaar, manipuleerbaar en soms ook nog eetbaar zijn. Voor het voorkomen van verenpikken worden de volgende materialen wel gebruikt: celbetonblokken, lucernebalen, strobalen, wortels en broden. Deze materialen zijn ook goed bruikbaar bij vleeskuikens, met name strobalen of hele balen houtkrullen, die de kippen zelf uit elkaar halen.

Kortom, wanneer het gaat om het aanbieden van hokverrijking en om het tegengaan van abnormaal gedrag zoals verenpikken en staartbijten, dan zijn de volgende materialen zowel voor varkens als voor kippen interessant: stro, ruwvoer en touw.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.4/10 (15 votes cast)
Hokverrijking voor kippen (en varkens), 6.4 out of 10 based on 15 ratings
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.