Sorti

Geachte Wageningen UR Livestock Research,

Bij deze wil ik graag mijn idee aandragen om een meer natuurlijk gedrag te kunnen tonen van de vleesvarkens in de buiten uitloop.

Om dit niet te arbeidsintensief te laten zijn zou het handig zijn om een groep van 50 á 100 vleesvarkens in een sorti systeem te plaatsen. Dan kun je een gedeelte vrij houden om een plek met grond te creëren waarin ze kunnen wroeten, daar zijn ze gek op en je kunt er ook een plek maken om een baal kuilgras neer te zetten. Daarnaast ook nog een soort van modderpoel waarin ze kunnen zoelen.

Ik weet uit een experiment dat de varkens hier erg blij mee zijn.

 In afwachting op uw bevindingen en met vriendelijke groet,

 EKOVAR WENNEKERS

Ruud

Deze inzending is door de jury genomineerd!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.8/10 (12 votes cast)
Sorti, 6.8 out of 10 based on 12 ratings

6 reacties op Sorti

 1. Francien de Jonge schreef:

  Gewedlig! Dit idee gaat er in feite van uit dat dieren niet altijd in een verrijkte omgeving hoeven te leven, maar dat zo nu en dan ook al erg mooi is. Het succes hangt wel van een aantal zaken af: 1) hoe mooi houd je de “sortie” (ziet er op het plaatje weelderig uit!). 2) hoe ga je om met overdraagbaarheid van ziektes 3) Hoe vaak mogen varkens in hun “sortie” komen en 4) hoe zorg je ervoor dat varkens weten wanneer ze wel aan de beurt zijn en wanneer ze niet aan de beurt zijn om naar de sortie toe te gaan (het is belangrijk dat dat duidelijk voor ze is, omdat anders de frustratie gaat prevaleren boven de anticipatie op iets leuks).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 2 votes)
 2. Hans Spoolder schreef:

  Als ik het goed begrepen heb herkent en sorteert ‘Sortie’ op basis van een transponder (of toch op basis van gewicht?) en kunnen de dieren na het vreten dus naar een andere plek dan waar ze daarvoor waren. Het systeem bevordert dus nieuwigheid en exploratiegedrag. De effectiviteit hangt natuurlijk sterk af van wat je als varkenshouder aan mogelijkheden kunt bieden. Een grote groep kan heel bevorderlijk zijn, omdat de ruimte ook groter is. Maar er kleven ook risico’s aan van controleerbaarheid van de dieren. Desalniettemin: een buitengewoon interessante toepassing!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 3. Heleen van de Weerd schreef:

  Ik ken de sorti niet, dus kan het niet zo goed beoordelen,maar het idee van een ‘speeltuin’ klinkt goed.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 4. Hans Donkers schreef:

  Geweldig voor de varkens, voor maar kleinere en gangbare bedrijven moeilijk toe te passen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 5. Francoise Wemelsfelder schreef:

  Een supergoed idee!! Verhoogt welzijn op een ander nivo dan aanbieden van afleidings materiaal in de permanente verblijfsruimte. Blijvende afwisseling, onvoorspelbaarheid, anticipatie, brede verrijking van functioneel gedrag, veel meer mogelijkheden voor eigen initiatief en sociaal gedrag. Modder, diep stro, speel ruimte – ideaal. Ja, vraagt wellicht veel van de varkenshouder om het goed te runnen, maar dit gaat over het varkens’ perspectief!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 2 votes)
 6. Jan Vogels schreef:

  goed idee, vooral voor gangbare varkenshouderij( zeugen/vleesv), grotere eenheden, kunnen varkens op beurten naar buiten, alleen nog even milieu wetgeving aanpassen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)

Reacties zijn gesloten.