Nominaties

De jury heeft haar werk gedaan. Alle inzendingen en voorbeelden van de prijsvraag zijn voorzien van commentaren en scores. Op basis daarvan zijn de nominaties bekendgemaakt. Dat zijn de inzendingen Knabbelpaal en hooimand van Dhr Van der Vegt, Uitloop met stro van Dhr Sloetjes, Borstel voor zeugen en touw op rol van Dhr Overesch, Sproot van Mw Voorneman en Sorti van Dhr Wennekers. Gemiddeld scoorden zij 7.7, 7.4, 7.3, 7.2 en 7.0 op een schaal van 2 tot 10. Deze inzendingen ziet de jury als belangrijkste bijdragen aan beter hokverrijking voor varkens.

Ook de voorbeelden zijn door de jury beoordeeld. Deze waren toegevoegd als controles voor de procedure. Opvallend waren daar de betrekkelijk lage score voor Zeugennest (3.7) , maar ook de hoge score (7.1) voor Kuilgras in droogvoerbak.

Deze waarderingen onderstrepen nog eens de opmerking van een jurylid: “Zoals u zelf weet, is een bezoek aan de installatie in werking de beste manier om te weten of de voorgestelde hokverrijking al dan niet innoverend is.” Hokverrijkingsmateriaal wat goed oogt, zelfs in de ogen van deskundigen, is niet altijd werkelijk goed voor het varken, en omgekeerd. Vandaar dat ik graag een belangrijke kanttekening bij de prijsvraag wil zetten, en dat is het punt om een objectieve en onafhankelijke waarneming direct aan de dieren en de materialen waarmee zij interacteren niet uit het oog te verliezen.

Enkele andere commentaren die vanuit de jury binnenkwamen zijn de volgende:

‘Ik heb wel veel lage cijfers gegeven, maar ik ben denk ik niet de enige. Veel van de ideeën zijn toch wel erg basaal, en zetten niet echt zoden aan de dijk voor het hele dier. Ik vind het sorti idée eigenlijk het enige echt inspirerende, echt welzijns verhogende idée’

‘Jammer dat er nog zoveel met ketting en (stro) touw gewerkt word!’

‘Kettingen. Het blijft eruit zien als een dungeon.’

‘Hmmm. Dus al die lege kale buiten-hokken op de fotos zijn biologisch? Dat verbaast me wel.’

‘Jullie website is prachtig!!! Ook de prijsvraag is een heel leuk idée. Ik heb er graag aan mee gewerkt.’

Het beoordelen en waarderen van afleidingsmateriaal kan dus inspirerend werken. We hopen dat varkenshouders die ervaring ook zullen hebben.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.7/10 (6 votes cast)
Nominaties, 5.7 out of 10 based on 6 ratings
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.