Knabbelpaal en hooiruif beste inzending prijsvraag hokverrijking voor varkens

Vandaag zijn de prijswinnaars bekendgemaakt van hokverrijking voor varkens 2011. Het doel van de prijsvraag, georganiseerd door Wageningen UR Livestock Research, was om varkenshouders te stimuleren en te inspireren om betere vormen van hokverrijking te realiseren. De verzameling inzendingen en voorbeelden biedt volop mogelijkheden om ondanks de economische crisis toch belangrijke stappen voorwaarts te zetten, zowel in de gangbare als de biologische varkenshouderij. De eerste plaats is voor de heer Van der Vegt met zijn inzending ‘Knabbelpaal en hooimand’.

De heer Van der Vegt is een gangbare varkenshouder uit Dalfsen, die inmiddels produceert voor het tussensegment varkens met één ster van de Dierenbescherming. Hij timmert al jaren aan de weg op het terrein van duurzaamheid, inclusief diergezondheid, dierenwelzijn en hokverrijking. De knabbelpaal is een eenvoudige weipaal die aan een ketting hangt of los in beugels staat. De hooimand is een aardappelmand die als hooiruif dienst doet bij de gespeende biggen om hen door de risicovolle periode voor bijterij heen te lootsen. De heer Van der Vegt slaagt er als één van de weinige gangbare varkenshouders in Nederland in om het couperen tot een minimum te beperken en varkens te fokken met een mooie krulstaart.

Op de tweede plaats staat het sortisysteem voor biologische varkens. Volgens deze inzending van de heer Wennekers uit Schagen kunnen varkens via computergestuurde deurtjes hun natuurlijke gedrag uitvoeren in verschillende functiegebieden, zoals wroeten, ruwvoer eten en zoelen (een modderbad nemen). Op de derde plaats komt Sproot van mevrouw Voorneman. Dat is een soort lego voor varkens die de inzendster, een voormalig studente van de TU Delft, heeft ontworpen, geïnspireerd door varkens die tussen boomwortels naar eten zoeken. Op de vierde plaats komt de inzending van de heer Overesch, getiteld ‘Borstel voor zeugen en touw op rol’. Deze biologische varkenshouder uit Raalte heeft een automatische koeienborstel bij z’n zeugen geïnstalleerd en een eenvoudige oplossing bedacht om het verstrekken van touw aan varkens te vergemakkelijken. Van de 20 inzendingen is Uitloop met stro van de heer Sloetjes uit Winterswijk op de vijfde plaats geëindigd.

Er waren twee keer zoveel inzendingen vanuit de biologische als vanuit de gangbare varkenshouderij. Veruit de meeste inzendingen beschreven materiaal om vleesvarkens bezigheid te verschaffen. Vier inzendingen waren gericht op het terugdringen van bijterij (staart- en orenbijten) en twee op het oplossen van problemen met hokbevuiling. Slechts een enkele inzending ging over het aanbieden van een schuurmogelijkheid, maar afkoeling werd vier keer benoemd. Ongeveer de helft van de inzendingen betrof een combinatie van natuurlijke en minder natuurlijke elementen (bijvoorbeeld ‘hout aan een ketting’). Bij vijf inzendingen lag het accent op een meer kunstmatige oplossing; bij vier lag dat juist op meer natuurlijke elementen.

De vijf beste inzendingen scoorden allen een mooi eindcijfer, tussen 6.8 en 7.7 op een schaal van 2 tot 10. De laagste score (3.1) kreeg de inzending Bijtballen. Hierbij hebben de varkens de beschikking over een bundel kettingen met daaraan zogenaamde bijtballen (een soort hockeyballen).
Behalve de 20 inzendingen heeft Marc Bracke, onderzoeker van Wageningen Livestock Research, ook 11 voorbeelden voor hokverrijking geformuleerd die ook zijn gescoord. Het computerspel Pig Chase, die recentelijk de nodige media-aandacht genereerde, kreeg daarbij een matige score van 4.5. Erg lage cijfers kregen de ‘sekspop’ (3.0) waarbij geprobeerd wordt ongewenst seksueel gedrag van ongecastreerde varkens in goede banen te leiden door een halve autoband in het hok te monteren, en de mestschuif (2.5) waarbij de varkens al wroetend hun eigen hok kunnen schoonhouden.

De prijsvraag werd georganiseerd door Wageningen UR Livestock Research vanuit de projecten ‘Hokverrijking voor de uitloop van biologische varkens’ en ‘Verantwoord omgaan met varkensstaarten’, gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Vanuit het bedrijfsleven werd de prijsvraag ondersteund door De Groene Weg, de Rabobank, De Heus, MS Schippers en Nijenkamp Stalinrichting.


Foto: Hooimand, Van der Vegt


Foto: Knabbelpaal bij de biggen, Van der Vegt


Foto: Knabbelpaal in beugels, Van der Vegt


Foto: Krulstaarten, Van der Vegt


Foto: Uitloop met stro, Sloetjes


Foto: Zeugenborstel, Overesch.


Foto: Sproot, Voorneman


Foto: Ruwvoer, Wennekers


Foto: Modderbad, Wennekers

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
Knabbelpaal en hooiruif beste inzending prijsvraag hokverrijking voor varkens, 8.0 out of 10 based on 1 rating
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.